Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu słynnych na całym świecie. Dzisiaj skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Idealna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co ściśle mówiąc lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezwykle ubogacona. Poświęcić można jej w samej rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.